Header hero image

Terugblik Jubileum BZSV 1932 – 2022

90 jarig jubileum BZSV De Blauwwitters is feest der herkenning ( door Bas Klement )

 

Vrijdag 1 juli was het eindelijk zover voor BZSV De Blauwwitters. Na maanden van voorbereiding mocht het eindelijk haar 90e verjaardag vieren. Voor de jubileumcommissie was het loon na hard werken want het bleek een groot succes.

Na het welkomstwoord van voorzitter Anne-Marie Kreuwel floot scheidsrechter Jeroen Veld om 19:00 uur voor de officiële aftrap van het jubileumweekend. Deze begon met de jubileumwedstrijd BZSV 1 tegen het BZSV all-starteam. Bij het all-starteam zwaaiden oud-hoofdtrainers Geert Slomp, Theo Booy en Hans Leushuis gezamenlijk de scepter. Zij hadden maar liefst 22 oud 1e elftal spelers van verschillende generaties tot hun beschikking. Die werden eerst onderworpen aan een tactische bespreking, gevolgd door een pittige warming-up. Het was daarmee bij het begin van de wedstrijd al wel duidelijk geworden dat het all-starteam niet alleen was gekomen voor de bitterballen.

Hoewel plezier en lachende gezichten de boventoon voerden kwam er toch ook echt ouderwets wedstrijdfanatisme bovendrijven.  Dat werd in de eerste helft nog eens onderstreept door Robin van Wijk, die bewees dat hij het nog steeds kan. Hij tekende voor de 0-1 en zette daarmee tevens de ruststand op het bord. Tijdens de thee leek ook het 1e elftal zich er eindelijk van bewust te zijn geworden dat het menens was.

In de tweede helft werd er uit een ander vaatje getapt en dat veranderde het spelbeeld. De allstars gooiden het op ouderdom en kunstgras, maar feit blijft dat BZSV 1 aan het langste eind trok door twee doelpunten van Bas Siccama. De vele toegestroomde toeschouwers kregen een vermakelijke wedstrijd voorgeschoteld. Waarbij de jongere leden konden worden bijgespijkerd in wie is wie en wat zij hebben betekend voor BZSV De Blauwwitters.

Nadien vond in het clubhuis een drukbezochte receptie plaats. Hiernaar gevraagd geeft het bestuur bij monde van penningmeester Robert Boxem aan onder de indruk te zijn van de overweldigende opkomst en dankbaar te zijn voor de vele felicitaties, mooie woorden en attenties die zij in ontvangst hebben mogen nemen van alle genodigden.

Zo was er een delegatie van de Gemeente Borne alsmede van bijna alle bevriende verenigingen. NEO, BVV, CJV, het Melbuul’n Piratenkoor en de Bornse Schaats- en Skeelervereniging hebben allemaal de moeite genomen om het 90 jarig jubileum van De Blauwwitters te komen vieren. Ook waren de eigen ereleden, ere voorzitters, leden van verdiensten, oud bestuursleden en vrijwilligers in grote getalen aanwezig.

Het mooiste verjaardagscadeau kwam van de Stichting BZSV. Zij schenken de club een ‘teqball tafel’. Daarmee gaat voor voorzitter Jacco Kwast een wens in vervulling. “Teqball is één van de snelst groeiende sporten ter wereld. Het is zo populair doordat het veel gespeeld wordt door beroemde voetballers bij de Europese topclubs. Er zijn zelfs wereldkampioenschappen. Met deze teqball tafel hebben wij een primeur in Borne. Ik ben al aan het nadenken over een kampioenschap voor de Bornse jeugd” zo geeft de enthousiaste voorzitter aan.

Hoewel de receptie rond 22:00 uur officieel was afgelopen, hadden alle aanwezigen het zo naar hun zin dat de gezelligheid stand hield totdat rond middennacht de tab sloot.

De feestelijkheden werden zaterdagochtend alweer bijtijds hervat. Rond 11:00 uur werd het 5×5 toernooi afgetrapt. Er namen 14 teams deel, allen bestaande uit leden en oud-leden. Sommige teams hadden zelfs speciale shirts laten drukken voor de gelegenheid. Naast dat er fanatiek werd gevoetbald was het vooral een vrolijk weerzien tussen mensen die elkaar soms al in geen jaren meer hadden gezien of gesproken, onder wie ook oud-jeugdleden die op de bonnefooi met een voetbaltas naar Borne waren afgereisd. In eerste instantie waren ze nauwelijks herkenbaar omdat het volwassen mannen zijn geworden met haar op de kin.

De reünie mocht dan officieel pas in de middag plaatsvinden, tijdens het 5×5 toernooi werd deze alvast met veel omhelzingen ingeluid. Het zorgde voor een uitgelaten sfeer en er gingen al snel stemmen op dat het toernooi een jaarlijkse traditie zou moeten worden. Naar het schijnt heeft de organisatie het in beraad.

De middag was gewijd aan de reünie voor leden en oud-leden. Daar werden volop herinneringen gedeeld door de vele aanwezigen. Als kers op de taart was er in het clubhuis een expositie gerealiseerd. Per decennium was er een bloemlezing van de vele hoogtepunten en dieptepunten die de negentig jarige geschiedenis van de club rijk is, bijgestaan door allerlei archief materiaal. Van oude shirts en fotoboeken tot nog oudere krantenknipsels en bewegende beelden. Met veel interesse speurden leden en oud-leden gezamenlijk door de geschiedenis van De Blauwwitters.

De reünie werd afgesloten met een uitgebreid buffet en daarmee werd tevens de bodem gelegd voor een geslaagde feestavond. Een feestavond dat werd het! De muzikale aankleding werd verzorgd door zanger Marc Roelaarts. Hij was vastberaden om het jubileum het slotakkoord te geven dat het verdiende. Dat deed hij met succes. Jong en oud heeft tot ruim na middernacht uit volle borst meegezongen en gedanst.

Het jubileumweekend evaluerend sprak oudgediende Erik Leushuis de woorden: “Ik heb tot op het bot genoten”. Daar leek iedereen het unaniem over eens te zijn. Er kan dan ook met zekerheid worden gesteld dat er bij BZSV De Blauwwitters nu al wordt uitgekeken naar het honderdjarig jubileum.

Heb je mooie foto’s gemaakt en wil je die met ons delen ? Stuur ze dan naar prcommissie@bzsv.eu.

 

Aanmelden bij onze vereniging?

Pijltje Download het aanmeldformulier!